musiknet.dk

Musik Kan Lindre Smerter

Billede: Pixabay.com
Udgivet d. 14.01.2020
Skrevet af: Redaktion
OM OS

Når vi hører musik, sker der en hel masse i vores hjerner, men hvad sker der præcist? Det kan du blive klogere på i dette indlæg, hvor du blandt andet vil få indsigt i, at musik kan lindre smerter. 

Har du nogensinde tænkt på, hvad der sker i din hjerne, når du lytter til Burhan G, Bob Dylan eller en tredje musikant?

Det kan du bliver klogere på i denne artikel. Herunder besvarer jeg kort, hvad der sker, hvorefter jeg løbende udfolder svaret i resten af artiklen og forklarer, hvorfor musik kan lindre smerter. 

Hvordan påvirker musik hjernen? Når vi lytter til musik, bliver en række netværk i hjernen aktiveret. Disse netværk er blandt andet ansvarlige for motorik, følelser og kreativitet. Når man lytter til musik, aktiveres der naturligvis også auditive områder i hjernen. Overordnet set er der næsten ikke et center i hjernen, som ikke reagerer på musik.

Det var det korte svar. Herunder nuancerer jeg nogle af de ting, som kan ske, når vi lytter til musik og forklarer, hvorfor musik kan bruges terapeutisk.

Musik kan bruges som behandlende terapi

Måske har du hørt, at musik kan have en terapeutisk effekt. I givet fald har du hørt helt rigtigt. Musik kan nemlig bruges til at dulme forskellige lidelser.

Musik kan hjælpe mod Parkinsons

Parkinsons er en af de allermest udbredte neurologiske sygdomme i Danmark. Der er tale om en sygdom, som sætter sig på motorikken. Typiske symptomer er rysten, stive muskler og langsomme, trætte bevægelser.

Musik kan hjælpe på motorikken og dermed også på Parkinsons. Når man lytter til musik, sætter man gang i svingninger fra neuroner i hjernen. Hvis de svinger i takt, styrker det motorikken.

Mange vil opleve, at det at lytte til musik udløser stoffet dopamin. Parkinsonsramte kæmper blandt andet med, at hjernen producerer for lidt dopamin.

Musik kan lindre smerte

Det er aldrig rart at slå sig eller brække noget, men faktisk kan musik gøre de smerter, man rammes af, mildere og svagere. Det er blandt andet også derfor, at man i nogle ambulancer vil kunne høre musik, mens man fragtes til hospitalet.

At musik kan dulme smerter, skyldes blandt andet, at musik kan aflede ens opmærksomhed fra de voldsomme smerter.

Musik er fantastisk

Musik er lidt magisk. Det kan vække følelser i os, styrke vores musik samt meget andet, og det er kun den lydlige del af det. Teksterne i musikken kan mindst lige så meget!

Tak for støtten

Vi takker til sidst Illums bolighus for deres støtte til dette indlæg. Find de klassiske Kay Bojesen produkter samt utallige andre fra velkendte mærker til din bolig hos Illums Bolighus.